lørdag 3. november 2007

Fordommer

Rasisme, sjåvinisme, homofobi... Hele grunnmuren i samfunnet vårt er bygget opp av fordommer. Fordommer har ført til kriger, at land har kjempet mot hverandre, at sivilisasjoner har falt og at nye har blitt dannet. Det har ført til fattigdom, frykt, kriminalitet... Rettere sagt, det er mer enn vi tror som blir påvirket av fordommer. Tenk på andre verdenskrig. Tenk på apartheid og slaveriet.
Tenk hvor mange som har slåss og hatet på grunn av fordommer. Fordommer mot svarte, hvite, kristne, ateister, homofile, bifile, gamle mennesker, amerikanere, tyskere...
Tenk på drapet på Benjamin som rystet Norge for flere år siden. Tenk på Obiora.
Det er altfor mange som har dødd på grunn av våre fordommer, alt for mange som hater hverandre på grunn av faktorer man ikke kan styre selv.

De fleste av oss har fordommer, enten vi innrømmer det eller ikke. Vi kan selvfølgelig si at vi er veldig åpne eller tolerante personer, men vi vil alltid ha fordommer, akkurat som alle andre. Mange vil kanskje si at det er en naturlig del av menneskets natur. Derfor har jeg bestemt meg for å være helt ærlig og straight forward, jeg skal nemlig innrømme fordommene mine først som sist. Her kommer de:

Kristne mennesker som prøver å prakke religionen sin på andre mennesker, som hater homofile og demonstrerer utenfor abortklinikker. Spesielt kristne amerikanere som møter opp i begravelsen til en homofil person for å deklamere at denne personen kommer til helvete. Religion er for meg synonymt med intoleranse og sneversynthet. (Denne fordommen blir svakere fordi jeg får stadig flere religiøse venner, som viser seg å være helt vanlige mennesker!)

Folk fra vestkanten. Unnskyld, Tora&Marit, men dere er fortsatt unntaket snarere enn regelen for meg. Folk fra vestkanten er nemlig rike, snobbete og overlegne. De stemmer på Høyre og går i dyre boblejakker. De tør ikke bevege seg utenfor Bogstadveien, og skuler stygt på innvandrere som måtte våge seg inn i deres sone. Alle sammen har fete bankbøker, snuslepper, studentbevis fra BI og fordommer mot mennesker som skiller seg ut fra deres ideelle A4-verden. Og så heier de på Lyn, selvfølgelig. Ganske høy snylte på skatten-faktor.

Frp-ere, disse her er like ofte fra østkanten som vestkanten. De har gammeldagse holdninger når det gjelder innvandring, skole og likestilling, og vil gjerne bringe gamlelandet (siden de bor i Spania året rundt) tilbake til 50-tallet. Forvent snuskete og hemmelige kontoer i Sveits.
Frp-ere liker heller ikke homofile eller innvandrere, og de mener helst at miljøvern, det er noe sosialister får pusle med. Selv har de viktigere ting å tenke på - som bensinpriser, for eksempel.

Amerikanere. De er feite, late og unitelligente. Har ingenting imot å bruke bilen for å kjøre til den nærmeste McDonald's-restauranten, som ligger 2 km fra huset deres. De er republikanere og meget konservative, gjerne kristne også. De er glad i krig og soldater og er stolte over at barna deres er i Irak (evt. Afghanistan) og dreper sivile mennesker. Som Frp-erne her i Norge liker de ikke miljøvern. I deres verden eksisterer ikke global oppvarming.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nå begynner ting å bli skikkelig fint. Har du skrevet html-koden selv, eller har du kopiert fra noen? Flinkis åkke som.

Ellers- du har ganske klassiske venstresidefordommer ^_^

Personlig mener jeg at samfunnet vårt ikke er tuftet på fordommer, men på undertrykkende systemer (kapitalismen og patriarkatet) som LAGER fordommer.

Uansett- fordommer er et problem (c;

Anonym sa...

dæven. fint design. : D finere enn det forige nesten. x) ogogog enig i det meste der, du er klok klok. og shit? kristne som møter opp i begravelser til homofile bare for å understreke at de kommer til hælvete? SHIT. det visste jeg ikke en gang. : O >< huff. unnskyld meg, men vi lever i en meget bongo verden.

Anonym sa...

Ganske høy snylte på skatten-faktor.

- Dette skjønner du selv er feil fordi høyere inntekt gir høyere skatt, både i kroner og prosenter.
- Rike folk har generelt bedre helse, og bruker også mindre av andre offentlige tiltak som sosialhjelp, ledighetstrygd osv. De rikeste taper på at vi har et spleiselag, mens de fattigste tjener på det. Derfor det kalles solidaritet :P

Anonym sa...

Ganske høy snylte på skatten-faktor.

- Dette skjønner du selv er feil fordi høyere inntekt gir høyere skatt, både i kroner og prosenter.
- Rike folk har generelt bedre helse, og bruker også mindre av andre offentlige tiltak som sosialhjelp, ledighetstrygd osv. De rikeste taper på at vi har et spleiselag, mens de fattigste tjener på det. Derfor det kalles solidaritet :P