mandag 10. desember 2007

Kunnskapsløftet som ble brutt

De fleste av oss vet godt hva det dreier seg om. Kunnskapsløftet. Regjeringens hjertebarn; og som vi alle vet, kjært barn har mange navn.
Navnet i seg selv er faktisk så artig at det kan bety to ting. Det ene er et fysisk løft, for å symbolisere at de skal løfte den norske skolen opp på et nivå verden ikke har sett siden 1950-tallet. Det andre er et løfte om en bedre skole. Et løfte om at alle elever i Norge skal fylle hodene sine med kunnskap om trigonometri, annengradsligninger og cosinus-setningen. Norsk, engelsk og diverse andre språk er det derimot ikke så farlig med.

Som elev på videregående som akkurat har gjort fagvalget for neste år, merker jeg en stadig voksende misnøye blant elever som ikke har noen intensjoner om å velge realfag. Slik tingene er nå, blir man belønnet - og det godt - for å velge vanskeligere matte eller bilogi, for eksempel. Det er fastitfagene som står høyt i kurs i dag, fagene der elevene blir fortalt hva de skal komme fram til og hvordan de skal komme fram til nøyaktig det svaret, og hverken mer eller mindre.
Samfunnsfagene (og språkfagene) blir underprioritert. Fagene der man må tenke selv. Hvorfor det? Fordi regjeringen og høyresida vil ha flere forskere here i landet? Nei. Nå skal jeg fortelle deg den sjokkerende sannheten.

Sannheten er nemlig at det hele er en stor konspirasjon fra våre politikeres side. Deres hemmelige plan er å gjøre Norges elever til en gjeng hjernedøde gjøker som prioriterer bensinpriser foran sykehus og døende barn i Afrika. Ved å frata elevene evnen til å tenke kritisk håper de å få gjennomslag for politikken sin i de tusen hjem. Foreløopig ser det dessverre ut til å fungere ganske bra (dette så man også i generasjonen som gikk på skolen på 50-tallet, husk at det er disse menneskene som kjøper seg villa i Spania og så vidt kan bestille øl på engelsk).
Men, vi må ikke glemme at at etter revolusjonen, da blir det andre boller.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har akkurat skrevet kommentar på bloggen til Fride. Når jeg først er i gang skriver jeg på din også:) Fin blogg. Konspirasjoner er definitivt tingen. Vi lever i en skummel verden..

Anonym sa...

Har akkurat skrevet kommentar på bloggen til Fride. Når jeg først er i gang skriver jeg på din også:) Fin blogg. Konspirasjoner er definitivt tingen. Vi lever i en skummel verden..

Anonym sa...

Oi, her var det mye rart som ble skrevet.
1. Kunnskapsløftet er ikke denne regjeringens hjertebarn, men Clemet sin. Det var tverrpolitisk enighet om den på Stortinget, Utdanningsforbundet var for og EO, men SV valgte likevel å røske opp i de verste feilstegene. Det betyr kraftig nedtoning av den verste formen for instrumelt læringssyn og mer valgfrihet. Så den saken legger vi død.

2. Kunnskapsløfter er mye bedre enn R94 og L97. De læreplanene var en vandrende katastrofe for norsk skole.

Jenny sa...

Anders: Vet at det var Clemets hjertebarn, men regjeringen fulgte opp. Det var bred enighet om Kunnskapsløftet, men det betyr ikke at det er bedre. Hverken elever eller lærere liker det, tar alle sammen feil? For politikerne vet jo alltid så mye bedre enn folk flest...

Anonym sa...

You go girl ;D

Anonym sa...

VIF suger...

Trofast sa...

Knall bra skrevet! du tok konspirasjonsfreakene rett på kornet! Men husk: Jeg ville skrevet *Denne posten inneholder sterke tilfeller sarkasme* nederst, slik at ingen skikkelig skrudde tar deg ordrett! :P

Anonym sa...

hahaha. sissel er morsom. XD
oh jes da. du er flink til å skrive.
jeg har ikke tenkt på at det er slik det faktisk er. jeg har bare tenkt at verden trenger flere leger så da må de få belønninga si. men jeg er ikke helt sånn... politisk i huet, men det er definitivt jævli gøy og interressant. så altså. enig med deg i at det er urettferdig, jenny. 8] om jeg forstod riktig nå da. XD

Anonym sa...

Akkurat det med at lærerne og elevene ikke liker dem syns jeg høres litt rart ut. Elevorganisasjonen er for og det samme er lærernes fagforeninger. Problemet er ikke selve kunnskapsløftet, problemet er manglende finansiering av Osloskolen. Akkurat den skal Høyre ha skylda for. Dessuten er mye av det elevene ergrer seg over er akkurat det samme som de ergra seg over under tidligere læreplansverker.